Seite drucken

Naša budućnost

Pitanje odgovornosti

Izgradnja vlastitog doma je za mnoge porodice povezana sa pomisli na sigurnu budućnost. Istovremeno je sve očiglednije da nam naši najvažniji resursi neće uvijek stajati na raspolaganju. Stogodišnji ekosistemi se danas nalaze u egzistencijalnoj opasnosti. Samim time je i budućnost sljedećih naraštaja na klimavim nogama. Zbog toga je sve važnije prilikom odabira građevinskog materijala voditi računa i o njihovoj ekološkoj podnošljivosti. 

 

Efekat staklenika

Već milionima godina se prilikom sagorijevanja fosilne energije oslobađa vezani ugljik u vidu ugljenog oksida. Učinak CO2 na globalno zagrijavanje je dokazan. Što je više gorivih materija potrebno za proizvodnju građevinskog materijala to je i potencijal staklenika veći.

 

Utrošak energije

Proizvodnja građevinskog materijala zahtijeva energiju. što su procesne temperature veće to je i utrošak energije veći pa i opterećenje za oklinu. Ovo je posebno izraženo u slučajevima kada se za dobijanje energije koriste fosilne gorive materije.

 

Kisela kiša

Sumporni i azotni oksid nastaju kada prilikom sagorijevanja materija koje sadrže sumpor, bez prethodnog filtriranja, dospiju u atmosferu. Takav slučaj imamo kod proizvodnih procesa na jako visokim temperaturama. Ove štetne materije se u kišnici pretvaraju u kiselinu te padaju na zemlju u vidu tzv. "kiselih kiša". Jedna široko rasprostranjena posljedica ovog štetnog djelovanja na okolinu jeste odumiranje šuma.

 

Fina, sitna prašina u zraku

Povišena koncentracija fine, sitne prašine u zraku je jako često uzročnik alergijskih simptoma, asmatičnih napada te se smatra uzrokom generalnog porasta oboljenja disajnih puteva. Posebno djeca su ta koja osjete posljedice povećane koncentracije. Pojedine studije čak smatraju, da je niska životna dob u urbanim sredinama uzrokovana povećanom koncentracijom fine, sitne prašine.

 

  

 

 

 

Referentni objekti
Kada bi poredali sve do sada u Bramac-u proizvedene crjepove, okružili bi Zemlju oko ekvatora 39 puta.Ovdje možete naći mali izbor referentnih objekata.
Krovni simulator
Poznata Vam je situacija: Pitate se koja fasada odgovara uz Vaš krov? Pomoću našeg krovnog simulatora već sada možete provjeriti
Koliko košta Vaš krov?
Želite li znati koliko će Vas koštati pokrov? Na pravom ste mjestu! Sa samo nekoliko podataka možemo Vam izračunati okvirne troškove materijala. Naravno, možete i zatražiti besplatnu i neobavezujuću specifikaciju.

Centrala

Bramac Krovni Sistemi d.o.o

Skenderija 5/ III

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel: 033 266 340

Fax: 033 213 211

e-mail: bramacbih(at)bramac.com

Web: bramac.ba

Za Vas smo dostupni: od ponedeljka do petka od 8.00 h do 16:30 h

Kontakt formular

molimo odaberite Vaš kontakt