Seite drucken

Česta pitanja

Koji oblici krovova postoje?

Koja je razlika između hladnog i sekundarnog krova?

Hladni krov definira vrstu izgradnje cijele konstrukcije.
Sekundarni krov je konstrukcija neposredno ispod pokrova i sastoji se od daščane oplate, universal folije ili jednog sloja ljepenke i kontraletvi položenih paralelno s rogovima.

Šta je topli krov?

Topli krov je konstrukcija koja se ne provjetrava i uglavnom se primjenjuje kod ravnih krovova u izgradnji industrijskih hala.

Šta je hladni krov?

Hladni krov je konstrukcija koja se provjetrava pod pokrovom. Ona se može provjetravati na više razina (npr. kod uređenog potkrovlja u području kontraletvi ili eventualno ispod daščane oplate), ili se cijeli tavan provjetrava (= neuređeno potkrovlje).

Kojim opterećenjima moraju odolijevati krovovi ?

   • toplota (do + 70° C)
   • hladnoća (do – 30° C)
   • udar vjetra (do 180 Km/h)
   • težina snijega i leda (do 120 Kg/m²)
   • grad
   • vatra
   • buka

Da li je BRAMAC suviše težak za konstrukciju mog krova?

97 % svih krovnih konstrukcija je podesno za Bramac crijep. Sama težina pokrova jedva utiče na opterećenja kojima je izloženo krovište. Odlučujući faktori za dimenzioniranje krovišta su prije svega opterećenja usljed sniježnog pokrivača i udara vjetra.  Ali zavisno od izvedbe, veličine i težine, pokrov uveliko doprinosi sigurnosti od oštećenja usljed oluje, vjetra i snijega. 

Šta stoji iza Bramac garancije?

Za crijep u trajanju od 30 godina na gustoću, čvrstoću i otpornost na mraz; osnova je austrijska norma ÖNORMEN EN 490/491. Kvaliteta za desetljeća -  i to sa garancijom! Bramac Vam to daje napismeno! U slučaju da neki crijep ne ispunjava ono što smo obećali, imate jedinstvenu BRAMAC garanciju nove vrijednosti u trajanju od punih 30 godina.

Kako izgleda tipična izvedba krova kod uređenog potkrovlja?

Sve češće slušam o krovnim folijama. Za što se one uoptrebljavaju i u čemu je njihova prednost?

Krovne folije postavljaju se ispod pokrova na gornju stranu krovne konstrukcije (najčešće na rogove iznad termoizolacije, na dašćanu oplatu ili betonsku deku). Uloga krovnih folija je dvojaka: zaštita krovne konstrukcije od eventualnog prodora vode odozgo te propuštanje vodene pare iz objekta bez štetnih učinaka za krovnu konstrukciju koje mogu nastati kao posljedica kondenzacije. Zbog ovog zahtjeva potrebno je obratitit pažnju na paropropusnost folija koje se nude na tržištu, jer veliki broj proizvoda poput krovnih ljepenki i nekih jednostavnih folija ne udovoljavaju ovom drugom zahtjevu, pa preuzimaju samo prvu, zaštitnu funkciju. One najčešće nisu pogodne za izgradnju uređenih stambenih potkrovlja. Bramac u svom proizvodnom programu nudi paropropusne folije Bramac UniversalPro i Top .

Što je suha izvedba sljemena i grebena?

Sljeme kao najviši dio krova na kojem se spajaju razne krovne plohe pokriva se specijalnim sljemenim crjepovima (tzv. sljemenjacima/kaplamama/kuburama).

Tradicionalni način postavljanja sljemenjaka u malteru, koji je pokazivao mnoge nedostatke (najčešće je propuštanje), danas je prevaziđen konstruktivnim rješenjem koje se naziva suha izvedba, jer se sljemenjaci postavljaju na suho uz upotrebu specijalnih spojnica koje čvrsto drže sljemenjake na letvi. Na ovaj se način uz kvalitetan, siguran i vizualno lijep spoj koji je uz to i rastavljiv, postiže i dodatno prozračivanje cijelog krovišta i smanjuje mogućnost kondenzacije vodene pare u samom sljemenu. Naime, ispod sljemenjaka postavlja se i sljemeno-grebena traka (npr. Bramacova metalrola ili sljemeno-grebena traka) koja sprečava prodor kiše unutra ali omogućava prozračivanje.

Bramac: Originalan sistem
Promišljeno do detalja za svaki model crijepa
Koliko košta Vaš krov?
Želite li znati koliko će Vas koštati pokrov? Na pravom ste mjestu! Sa samo nekoliko podataka možemo Vam izračunati okvirne troškove materijala. Naravno, možete i zatražiti besplatnu i neobavezujuću specifikaciju.
Zaštita okoliša
Uprkos dugogodišnjoj raspravi o "zaštiti okoliša", opterećenje zraka, tla i voda štetnim tvarima i dalje nesmetano se povećava... nasuprot tome, Bramac ne govori, već djeluje.

Centrala

Bramac Krovni Sistemi d.o.o

Skenderija 5/ III

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel: 033 266 340

Fax: 033 213 211

e-mail: bramacbih(at)bramac.com

Web: bramac.ba

Za Vas smo dostupni: od ponedeljka do petka od 8.00 h do 16:30 h

Kontakt formular

molimo odaberite Vaš kontakt